Fakültemizde İslam Coğrafyasında Terör, Göç ve Mültecilik Sempozyumu Gerçekleştirildi

04 Temmuz 2017 Salı

Fakültemiz ev sahipliğinde  “Din Sosyolojisi Anabilim Dalı XII. Koordinasyon Toplantısı” ve “İslam Coğrafyasında Terör, Göç ve Mültecilik Sempozyumu" İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan üç farklı oturum ve bir değerlendirme oturumuyla gerçekleştirildi. 2 Temmuz Pazar günü yapılan Ayder gezisi ile son bulan programa Türkiye'nin farklı fakültelerinden 105 akademisyen iştirak etti.

Programın açılışına; AK Parti Rize Milletvekili Hikmet AYAR, Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat SÜTLÜOĞLU, Rektör Yardımcımız İstiklal Yaşar VURAL, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ve basın mensupları katıldı.

Programda, sempozyum koordinatörü İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali AKDOĞAN, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Sabri YAVUZ, Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN ve AK Parti Rize Milletvekili Hikmet AYAR açılış konuşması gerçekleştirdi.

Açılışta ilk olarak konuşan Prof. Dr. Ali AKDOĞAN, Terörün tüm insanlığın baş belası olduğunu belirterek, “ Terör insanların hayatını ciddi anlamda olumsuz etkilemekte ve sosyal hayatı yaşanamaz bir hale getirmektedir. Terörün sebepleri olmakla birlikte çok ciddi sonuçları da olmaktadır. Bunların başında göç ve mültecilik gelmektedir. Bu noktada tüm insanlığa sorumluluklar düşmekle beraber sorunun çözümü noktasında en önemli sorumluluk Müslümanlara düşmektedir.” dedi.

En önemli sorunlardan birisinin göç ve mültecilik sorunu olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Salih Sabri YAVUZ, “Bizim coğrafyamızda mültecilere çelme atan insanlar yok, onlara kucağını açan insanlar var.” diyerek Türk halkının insanlığına vurgu yaptı.

Konuşmasına terör, göç ve mültecilik gibi güncel ve bir o kadar da önemli bir konudaki sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu belirterek başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, şiddetin ve terörün insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olduğunu ve her zaman potansiyel bir tehdit olarak varlığını sürdürdüğünü, dininin, ırkının ve medeniyetinin olmadığını söyledi.

Müslümanların birbirine kırdırılmasının sadece Batı medeniyetin İslam dünyası üzerindeki bir oyunu veya operasyonu olarak açıklanamayacağını söyleyen Rektörümüz, “Bunun altındaki en önemli neden maalesef biz Müslümanların İslâmı doğru bir şekilde anlamamış ve doğru bir şekilde yorumlamamış olmamızdır.” dedi.

Dünyadaki göç, mültecilik ve terör meselesinin birçok nedeni olduğunu ifade eden Rektörümüz, askeri müdahaleler, göçü ortaya çıkartan ülkelerin tamamında siyasi istikrarsızlıkların söz konusu olması ve ekonomik yoksunluk nedenlerine dikkat çekti.

Programın gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Rektörümüz, sempozyumun  İslam dünyasında uyanışa, dirilişe, yeniden sarsılmaz bir kardeşliğe, akan kan ve gözyaşının sona ermesine vesile olması temennisinde bulunarak konuşmasını tamamladı.

Ak Parti Rize Milletvekili Hikmet AYAR ise göç ve mültecilik sorununun gündemin çok büyük bir bölümünü meşgul eden bir konu olduğunu söyleyerek, “Birileri sadece konuşuyor ama birileri de yapıyor. Konuşuluyor olması elbette çok önemli ama konuşulanların icraata geçmesi, faydalanılır hale gelmesi çok daha önemli. Ben kendi boyutumda faydalanacağımı ifade etmek istiyorum.” diyerek sempozyumun önemine değindi.

30 Haziran – 02 Temmuz 2017 tarihleri arasında İlahiyat fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen “Din Sosyolojisi Anabilim Dalı XII. Koordinasyon Toplantısı ve İslam Coğrafyasında Terör, Göç ve Mültecilik Sempozyumu”' na Türkiye’nin farklı İlahiyat Fakültelerinin Din Sosyolojisi Anabilim Dalı’nda görev yapan 105 akademisyenin katılımı ile gerçekleşti.