Beynin Sırları ve Beyin Fırtınası

21 Şubat 2020 Cuma

19 Şubat Çarşamba günü fakültemizi ziyarette bulunan Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın, Fakültemiz Fuat SEZGİN konferans salonunda “Beyin Sırları ve Beyin Fırtınası” adlı konferans verdi.
Aydın, “En kötü kağıdın hafızası, en iyi beynin hafızasından daha iyidir.” diyerek yazmanın öğrenme için önemine işaret ederek, konuşmasına başladı.
İlimle bilimin farkına değinen Aydın, bilimin laboratuvara dayandığını ve yanlışlanabilir olduğunu, buna karşın nassa ve dogmaya dayanmadığını belirtti. İlmin ise hakikate dayandığı için yanlışlanamaz olan hakikatle ilgilendiğini söyledi. Bunlardan yola çıkan Aydın, bilimin naslar üzerinde düşünmeye imkan sağladığını, fakat nassı delil kabul etmediğini sözlerine ekledi.
Aydın; kuark, bozon gibi parçacıkların frekanslardan oluştuğu için iki boyutlu olduğunu dile getirdi. Buradan hareketle insanların da frekanslardan oluştuğunu ve bu nedenle iki boyutlu olduğunu ifade etti. Aydın, Platon’un mağara alegorisinden hareketle bizlerin de gölge olduğunu ve gölgeler aleminde yaşadığını ileri sürdü.
Aydın, beynin dinlenmekten yorulduğunu, içerisine konulan bilgi kadar beynin dolduğunu ve beynin kullanılmadığında öldüğünü belirtti. Ayrıca beyinle evrenin benzerliğini dile getiren Aydın, beynin evrenden büyük olduğunu da sözlerine ekledi. Aydın’a göre insan unutur, ama beyin unutmaz. Aydın, ayrıca bilim insanı olmanın öneminden bahsederken, öğrencilere bu konuda tavsiyelerde bulundu.
Aydın, Batı dünyasında yaşanan bazı gelişmelerin, İslam dünyasında daha önce yaşandığının altını çizdi. Bu konuda İmam Azam ve öğrencileri olan Ebu Yusuf ve İmam Muhammed’i örnek gösterdi. Ebu Yusuf ve İmam Muhammed’in hocalarına karşı çıkabildiklerini ve böyle bir ilmi geleneğin Batı dünyasından önce İslam dünyasında olduğunu belirtti. Batı’da bunun örneklerinin Descartes ve öğrencisi Spinoza’da görüldüğünü söyledi. Spinoza’nın Etika’yı yazarak hocası Descartes’e karşı çıktığını ifade etti.
Katılımcılardan gelen soruların cevaplanması ile sona eren programda Fakültemiz Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkanı  Prof. Dr. Faruk Karaca günün anısına Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın’a hediyelerini takdim etti.