15 Temmuz Darbe Kalkışmasının Toplumsal Etkileri

19 Temmuz 2017 Çarşamba

Üniversitemiz tarafından düzenlenen “15 Temmuz Darbe Kalkışmasının Toplumsal Etkileri” konulu konferans fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan AYIK’ın sunumuyla İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Program, 15 Temmuz gecesinde yaşanan hain darbe girişimi sırasında şehit edilen kahramanlarımız için İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Vehbi CANSIZ’ın Kuran’ı Kerim tilaveti ile başladı.

Kuran’ı Kerim tilavetinin ardından Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan “15 Temmuz Şehitlerimizi Rahmet ve Minnetle Anıyoruz” konulu video gösterimi gerçekleştirildi.

Konferansına, Darbe denilen insanlık dışı durum neden İslam toplumları ve Doğu toplumlarında meydana geliyor, Darbe denen illet bize nereden bulaştı, Neden bunlar başımıza geliyor? soruları çerçevesinde başlayan Prof. Dr. Hasan AYIK, bunun en önemli nedeninin, bugün İslam dünyasındaki birçok topluluk ve yapılanmanın, halkın zihninde kendilerine karşı oluşabilecek olumsuz algıların önünü kapatmak için İslami değerlerin kullanılması olduğunu belirtti.

İslam’ı gönül meselesi olarak düşünmeyip, ahlaki değerleri ikinci plana iterek, yalnızca ibadetleri cennete gitmenin aracı olarak görmenin Müslümanların en büyük eksikliği olduğunu ifade eden AYIK, FETÖ’nün de kirli yüzünü göstermeden önce insanları bu şekilde kandırdığını belirtti.

Darbe girişiminin birçok olumsuz etkisinin yanında halkın Müslümanlara olan güvenine de çok ciddi zarar verdiğini dile getiren AYIK, “Müslüman kaliteli olmak zorundadır. Çocuklara küçük yaştan itibaren ahlaki değerler verilmeli, adalet, merhamet, izzet, hikmet, güven, ahlak, insan sevgisi aşılanmalı. Ahlaki erdemler olursa İslam’a ve insanlığa zarar veren bu gruplar ortaya çıkamaz.” dedi.

İnsanların dış görünüşüne aldanmayıp adaletine, merhametine, eylem ve davranışlarına bakılması gerektiğinin altını çizen AYIK, Peygamber Efendimizin, “Allah sizin dış görünüşünüze ve mallarınıza bakmaz. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar.” Hadis-i Şerifi ile konuşmasını tamamladı.

Konferansa, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat KASAP, Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İstiklal Yaşar VURAL ile Üniversitemiz akademik ve idari personeli katıldı.

Konferansın sonunda darbenin toplumsal etkileri konusunda duygu ve düşüncelerini dile getiren Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat KASAP ile Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN tüm dinleyenlere teşekkür ederek günün anısına fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan AYIK’a Üniversitemiz şilti takdim ettiler.